پیش گیری از حمله‌ی قلبی

پیش گیری از حمله‌ی قلبی

1402/05/18 | کلینیک قلب آتیه | بیماری های قلبی

ایجاد تغییرات در سبک زندگی، موثرترین شیوه برای جلوگیری از حمله‌ی قلبی (یا یک حمله‌ی قلبی دیگر) است. چند  قدم اصلی برای جلوگیری از حمله‌ی قلبی (و نیز سکته قلبی) وجود دارد:

 

مقالات مرتبط

حمله قلبی، درمان و جلوگیری

نشانه‌های حمله قلبی

دلایل حمله‌ قلبی

تشخیص حمله‌ قلبی

بهبودی حمله قلبی

عوارض حمله قلبی

درمان حمله قلبی

پیش گیری از حمله‌ی قلبی

  • مصرف رژیم غذایی سالم و متعادل
  • پرهیز از دخانیات (شامل سیگار و قلیان و ..)
  • انجام ورزش هوازی منظم  
  • کنترل فشار خون
  • کنترل قند خون
  • کنترل کلسترول خون
  • کنترل وزن

یک رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی ناسالم و پر از چربی، سخت شدنِ رگ‌ها (تَصلب شَرایین) را بدتر و ریسک حمله‌ی قلبی را افزایش می‌دهد.

خوردن غذاهای پرچرب باعث شکل‌گیری پلاک‌های چربی در عروق می‌شود. دلیلش این است که غذاهای پرچرب، حاوی کلسترول نوع بد هستند. دو نوع اصلی کلسترول وجود دارند:

  • LDL: این کلسترول از چربی به اضافه‌ی مقدار کوچکی از پروتئین تشکیل شده است. این نوع کلسترول می‌تواند عروق را مسدود کند و به همین دلیل به «کلسترول بد» شناخته می‌شود.
  • HDL: این کلسترول از پروتئین به اضافه‌ی مقدار کمی چربی تشکیل شده است. این نوع کلسترول می‌تواند از رسوب چربی  در دیواره عروق پیشگیری  کند و بنابراین به عنوان «کلسترول خوب» شناخته می‌شود.

غذاهایی که سرشار از چربی اشباع‌شده هستند موارد زیر هستند:

  • شیرینی های پرخامه و دارای کرِم فراوان
  • غذاهای سرخ‌شده
  • سوسیس و کالباس و تکه‌های  گوشت پرچرب، دنبه
  • کره و روغن جامد
  •  روغن حیوانی
  • خامه و سرشیر
  • پنیرهای خامه ای و پرچرب  
  • کیک‌ها و بیسکوئیت‌ها
  • غذاهای حاوی روغن نارگیل و روغن پالم

بهتر است از رژیم غذایی به سبک مدیترانه‌ای استفاده  کنید. این به معنای خوردنِ نان سبوس دار، میوه، سبزیجات، ماهی بیشتر و گوشت کمتر است. کره اندک و پنیر کم چرب استفاده کنید.  استفاده از روغن زیتون در سالاد و به عنوان چاشنی غذا مناسب است. اگر بتوانید روغن زیتون یا کانولا را در پخت و پز استفاده کنید انتخاب هوشمندانه ای است. اما روغن زیتون در پخت و پز با دمای بالا یا سرخ کردن به هیچ وجه استفاده نشود چون روغن زیتون دمای دود پایینی دارد. یعنی با حرارت کمی بالا، روغن دچار سیله شدن و دود کردن می شود که غیرسالم و سرطان زا است. در رژیم غذایی مدیترانه ای که از روغن زیتون به عنوان روغن پخت و پز استفاده می شود، سرخ کردن مواد خوراکی جایگاهی ندارد و غذا با حرارت ملایم پخته می شود.   

ماهی‌های چرب مانند شاه‎ماهی، ساردین و سالمون نروژی که دارای امگا 3 بالایی هستند، می‌توانند بخشی از رژیم غذایی به سبک مدیترانه‌ای را شکل دهند. هیچگاه مکمل‌ها را بدون مشورت گرفتن از پزشک مصرف نکنید. برخی از مکمل‌ها مانند بتاکاروتن‌ می‌توانند به طور بالقوه خطرناک باشند.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن ریسک فاکتور حمله‌ی قلبی است زیرا باعث تصلب شرایین و افزایش فشار خون می‌شود.

فشار خون بالا

فشار خون بالای مستمر می‌تواند فشار بیشتری بر عروق و قلب وارد کند و ریسک حمله‌ی قلبی را افزایش دهد. فشار خون بالا را می‌توان با مصرفِ رژیم غذایی سالم (به ویژه مواد سرشار از پتاسیم)، کاهش مصرف نمک، کاهش مصرف الکل، حفظ وزن مناسب و انجام ورزش منظم کنترل کرد. البته توجه داشته باشید که مقدار فشار خون بالا مهم است. اگر پزشک معالج دارو برای شما تجویز کرده باشد، حتما دارو را مرتب مصرف نمایید. تاثیر مثبت سبک زندگی سالم بر کنترل فشار خون محدود است و به طور مثال اگر کسی فشار خون بیش از 16 سانتی متر جیوه داشته باشد، مصرف دارو به همراه رعایت سبک زندگی سالم برای وی ضروری است. 

رژیم غذایی و فشار خون بالا

اگر فشار خون بالا دارید، توصیه به مصرفِ یک رژیم غذایی سالم و متعادل در این مورد مهم است. به علاوه، از میزان نمک مصرفی نیز بکاهید. نمک، فشار خون را بالا می‌برد. هرچه نمک بیشتری مصرف کنید، فشار خون نیز بیشتر خواهد شد. باید تلاش کنید کمتر از 5 گرم نمک در روز مصرف کنید-تقریبا معادل یک قاشق چایخوری نمک. ثابت شده که مصرف رژیم غذایی کم چرب و پر فیبر – مانند برنج، نان و پاستای دارای سبوس و میزان کافی میوه و سبزیجات فشار خون را کاهش می‌دهد. میوه و سبزیجات همچنین حاوی ویتامین‌ها و املاح ضروری هستند که بدن را سالم نگه می‌دارند. باید هر روز 5 نوبت میوه و سبزی مصرف کنید.

الکل

اگر الکل مصرف می‌کنید، مقدار آن را به حداقل برسانید یا ترجیحا قطع کنید.  

مصرف بیش از حد الکل فشار خون و سطح کلسترول را افزایش می‌دهد و ریسک حمله‌ی قلبی را بالا می‌برد. در سال های گذشته برای آقایان و خانم ها حدی از مصرف الکل که از نظر قلبی بی خطر بود معرفی می شد و حتی شواهدی از اثر مثبت مصرف کم شراب قرمز بر عملکرد قلب وجود داشت. اما پژوهش های علمی اخیر نشان می دهد که با توجه به خطر بروز انواع بیماری های دیگر به ویژه سرطان ها با مصرف حتی اندک الکل، امروزه مقدار مصرف مجاز و ایمنی برای الکل وجود ندارد.  

وزن

اضافه وزن باعث می‌شود قلب برای پمپاژ خون به بدن بیشتر کارکند که باعث افزایش فشار خون می‌شود و در درازمدت می تواند عضلات قلب را دچار تحمل بار اضافی و مستعد نارسایی قلب کند. اگر لازم است که وزن تان را کم کنید، به خاطر داشته باشید که کاستن حتی چند کیلو می‌تواند تاثیر مثبتی بر فشار خون و سلامتی داشته باشد.

ورزش

فعال بودن و انجام منظم ورزش به واسطه نگه داشتن قلب و عروق در وضعیتی مناسب، باعث کاهش فشار خون می‌شود. ورزش مستمر به کاهش وزن کمک می‌کند که آن نیز به نوبه‌ی خود به کاهش فشار خون می‌انجامد.

فعالیت‌های هوازی با شدت متوسط  مانند پیاده‌روی، شنا و کوهپیمایی سبک توصیه می‌شوند. فعالیت‌های پرفشار مانند فوتبال و کوهنوردی سنگین ممکن است برای میانسالان و سالمندان و افراد دارای بیماری زمینه ای مناسب نباشد. با پزشک‌تان درباره این موضوع  مشورت کنید.


جدیدترین مطالب

نقش روان در سلامت بدن: (نگاهی به بیماری‌های روان تنی یا سایکوسوماتیک)

بدن و ذهن به طور تنگاتنگی به هم متصل هستند، اجازه دهید با  یک مثال بالینی آغاز ک...

عوامل ایجاد واریس چیست؟

حدود 40 درصد بزرگسالان به درجاتی مبتلا به واریس هستند. سیاهرگ های (وریدهای) واری...

علایم واریس چیست؟

با سیاهرگ های واریسی (وریدهای واریسی) احتمالا مواجه شده اید. این سیاهرگ هایی که...

بیماری های قلبی و دخانیات

مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان، سیگار الکترونیک، ویپ، پاد، ماد، محصولات تنباکو گ...

تأثیر استرس شغلی بر سلامت قلب

استرس شغلی به عنوان یک پدیده روزافزون در محیط‌های کاری، تأثیرات گسترده‌ای بر سلا...
کلینیک قلب آتیه

با تشکر از اعتماد شما به کلینیک قلب آتیه، به عنوان یک مرکز معتبر در خدمات قلبی با تکنولوژی روز و تیمی از متخصصان پزشکی مجرب، به حفظ سلامت قلب شما متعهد هستیم. ما افتخار داریم که به سلامتی قلب شما اهمیت داده و همواره بهبودی و سلامتی شما را در اولویت قرار دهیم.

تهران، شهرک غرب، بلوار فرحزادی، بالاتر از سه راه ایوانک، بیمارستان آتیه غرب، طبقه ۱۷، بال جنوبی
info@atiehheart.ir
©1404 تمامی حقوق برای کلینیک قلب آتیه محفوظ است.