عملکرد قلب به‌عنوان حیاتی‌ترین عضو بدن چگونه است؟

عملکرد قلب به‌عنوان حیاتی‌ترین عضو بدن چگونه است؟

1402/08/28 | کلینیک قلب آتیه | بیماری های قلبی

قلب به عنوان حیاتی‌ترین عضو بدن وظایف اساسی در تأمین اکسیژن و مواد غذایی به سایر اعضاء و بافت‌ها انجام می‌دهد. عملکرد قلب به صورت یک سیستم پیچیده از انقباض و انبساط عضلات قلب، پمپاژ خون، و حفظ تعادل میان جریان خون و نیازهای بدن انجام می‌شود:

انقباض و انبساط قلب:

قلب یک عضله است که به دو نیمکره تقسیم می‌شود: نیمکره چپ و نیمکره راست. هر نیمکره دو بخش دارد: دهانه‌ای (atrium) و بطنی (ventricle). هر چه انقباض و انبساط قلب به صورت منظم‌تر و هماهنگ‌تر باشد، عملکرد بهتر قلب تضمین می‌شود. انقباض و انبساط قلب به وسیله سیگنال‌های الکتریکی تولید شده توسط گره سینو-آتریال (SA node) و گره آتریو-ونتریکولار (AV node) کنترل می‌شود. این سیگنال‌ها به اندازه دقیق به اطراف قلب منتشر می‌شوند تا انقباضات و انبساطات هماهنگی داشته باشند.

پمپاژ خون:

قلب کار خود را با پمپاژ خون شروع می‌کند. در فاز انقباض، دهانه‌ها خون را به بطن‌ها فشار می‌دهند، و در فاز انبساط، بطن‌ها خون را به عروق جسم انبساط می‌دهند. این فرآیند تولید فشار لازم برای حرکت خون به سمت تمام اعضا و بافت‌ها است. ضربان قلب توسط سیستم عصبی اتونوم کنترل می‌شود. این سیستم عصبی شامل دو شاخه است: عصبی تشویقی (سمپاتیک) که ضربان قلب را افزایش می‌دهد و عصبی تهییج (پاراسمپاتیک) که آن را کاهش می‌دهد. این تنظیمات برای تطبیق با نیازهای بدن از طریق تنظیم سرعت ضربان قلب و حجم خون مناسب است.

چرخه خونی:

قلب در چرخه خونی مداوم شرکت می‌کند. خون اکسیژن‌دار از ریه‌ها به دهانه چپ قلب منتقل می‌شود و سپس از طریق شریان اصلی بدن (شریان آورتا) به تمام بدن پخش می‌شود. بعد از انجام تبادل گازها و انجام فرآیند متابولیسم در بافت‌ها، خون دگرگون شده به دهانه‌های راست قلب بازمی‌گردد و از طریق شریان ریه به ریه‌ها بازمی‌گردد.

رگ‌ها و وریدها:

خون به کمک شریان‌ها از قلب به سمت بافت‌ها حرکت می‌کند. در بازگشت، خون از طریق وریدها به قلب بازمی‌گردد. رگ‌ها خون را از بافت‌ها به دهانه‌های قلب باز می‌گردانند.

تعادل میان جریان خون:

تعادل میان جریان خون مهمترین نقش قلب است. قلب به دقت مقدار خونی که در هر لحظه به اعضا نیاز دارند، تأمین می‌کند. این تعادل به واسطه عملکرد قلب و عروق، فشار خون و سایر عوامل کنترلی حاصل می‌شود.

کنترل هورمونی:

قلب تحت کنترل سیستم عصبی و هورمونی قرار دارد. عصب‌های قلبی و عروقی و هورمون‌هایی مانند ادرنالین تأثیر گذار بر عملکرد قلب دارند. این نظام کنترل به سطح فعالیت جسمی و نیازهای خاص بدن واکنش نشان می‌دهد.

به طور کلی، عملکرد قلب اساسی‌ترین پایه برای حفظ زندگی و سلامت بدن است. این ارگان بزرگ و پیچیده با هماهنگی دقیق اجزای خود و کنترل سیستم عصبی و هورمونی، اطمینان از چرخه خون و تأمین نیازهای بافت‌ها را فراهم می‌کند.

عواملی نظیر سیگاری، چاقی، دیابت، و فشار خون بالا می‌توانند به شدت بر عملکرد قلب و سلامت گردش خون تأثیر بگذارند. پیشگیری از این عوامل خطر و مراقبت از سلامت قلب از اهمیت به‌سزایی برخوردار است.


جدیدترین مطالب

نقش روان در سلامت بدن: (نگاهی به بیماری‌های روان تنی یا سایکوسوماتیک)

بدن و ذهن به طور تنگاتنگی به هم متصل هستند، اجازه دهید با  یک مثال بالینی آغاز ک...

عوامل ایجاد واریس چیست؟

حدود 40 درصد بزرگسالان به درجاتی مبتلا به واریس هستند. سیاهرگ های (وریدهای) واری...

علایم واریس چیست؟

با سیاهرگ های واریسی (وریدهای واریسی) احتمالا مواجه شده اید. این سیاهرگ هایی که...

بیماری های قلبی و دخانیات

مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان، سیگار الکترونیک، ویپ، پاد، ماد، محصولات تنباکو گ...

تأثیر استرس شغلی بر سلامت قلب

استرس شغلی به عنوان یک پدیده روزافزون در محیط‌های کاری، تأثیرات گسترده‌ای بر سلا...
کلینیک قلب آتیه

با تشکر از اعتماد شما به کلینیک قلب آتیه، به عنوان یک مرکز معتبر در خدمات قلبی با تکنولوژی روز و تیمی از متخصصان پزشکی مجرب، به حفظ سلامت قلب شما متعهد هستیم. ما افتخار داریم که به سلامتی قلب شما اهمیت داده و همواره بهبودی و سلامتی شما را در اولویت قرار دهیم.

تهران، شهرک غرب، بلوار فرحزادی، بالاتر از سه راه ایوانک، بیمارستان آتیه غرب، طبقه ۱۷، بال جنوبی
info@atiehheart.ir
©1404 تمامی حقوق برای کلینیک قلب آتیه محفوظ است.